Werken aan bos van de toekomst Herperduin

January 22, 2018

Gemeente Oss wil van Herperduin een natuurlijker en gevarieerder bos maken. In januari en februari gaan we aan de slag met werkzaamheden om het bos te ontwikkelen. We werken aan meer afwisseling en bewaren daarbij een netwerk van waardevolle oude en aftakelende bomen. Later planten we ook boom- en struiksoorten aan die horen bij het natuurlijkere bos, maar nu nog ontbreken.

 

Waar?

De werkzaamheden worden uitgevoerd in een relatief rustiger deel van Herperduin. Het gebied ten zuiden van het Ganzeven, richting de snelweg A50. In het gebied komen informatiebordjes met meer uitleg over de verschillende maatregelen.

 

Wanneer?

De meeste maatregelen voeren we eind januari en begin februari uit en duren ongeveer een week. In de winter van 2018/2019 planten we de bomen en struiken. We planten ongeveer 20 verschillende soorten bomen en struiken; Zoete Kers, Haagbeuk, Winterlinde en struiksoorten zoals Sleedoorn, Hazelaar, Hondsroos en Wilde Appel.

 

Werken aan meer afwisseling

Door het vergroten van de verschillen in het bos krijg je meer afwisseling. Denk hierbij aan verschillen tussen open en dicht bos, jong en oud bos en de aanwezigheid van een kruiden-, struiken- en boomlaag. Maar ook door het maken van enkele kronkelige paadjes in plaats van allemaal lange rechte paden. Door deze afwisseling wordt het bos aantrekkelijker voor de mens, en vele planten- en diersoorten. Hiervoor gaan we bos dunnen. Dit betekent dat we bomen omduwen om open plekken te maken en inheemse loofbomen en struiken te bevoordelen.

Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor de dieren creëren we ook enkele faunarustgebieden.  

 

Bewaren van oude en aftakelende bomen

In (natuurlijke) bossen hangt 50% van de biodiversiteit samen met oude, aftakelende en dode bomen. Vooral dikke, oude bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Hierin zitten vaak holtes en nesten voor vogels. Dankzij de grove schors zijn ze ook een groeiplaats voor paddenstoelen, mossen en varens.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Maashorst Trailrun krijgt vervolg op zondag 5 april 2020

December 19, 2019

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon