GroenLinks stelt vragen over kappen van oude beuk aan de oude Molenstraat

April 18, 2018

Afgelopen zaterdagochtend werd GroenLinks opgeschrikt door berichten over het kappen van een tientallen jaren oude beuk aan de oude Molenstraat in Oss op het terrein waar een zorgcomplex is voorzien. De beuk doet al sinds de helft van de vorige eeuw zijn best om ons te voorzien van zuurstof en schaduw en is een betrouwbare schuil- en broedplaats voor vogels. Verder vinden allerlei insecten in de beuk een voedsel- en verblijfsplek.


Het enige wat nu rest is een schijf waarin we door het tellen van de ringen kunnen lezen hoeveel jaren natuur in een luttel kapmoment is verwoest.

 

GroenLinks wil het college daarom graag de volgende vragen stellen:

 • Was het college op de hoogte van het voornemen van de projectontwikkelaar om deze beuk te kappen?

 • Zo ja, waarom is het college niet in gesprek gegaan met de projectontwikkelaar om deze beuk te behouden?

 • Is het voornemen om de beuk te kappen onderwerp geweest voor het wel of niet verlenen van een bouwvergunning? Zo niet, gaat het college ervoor zorgen dat dit een onderwerp van gesprek wordt zodat verdere natuurschade wordt voorkomen?

 • Hoe kan het dat er tijdens het broedseizoen toch een dergelijke boom wordt gekapt terwijl het geweten kan zijn dat deze beuk een belangrijke plek is waar vogels graag nestelen en waar in de directe omgeving van de boom vogels aan het nestelen zijn?

 • Waarom is het overleg met de bewoners van 19 april niet afgewacht om het daar ook over eventuele kapplannen te kunnen hebben? Bewoners waren namelijk van plan om te overleggen hoe de bomen zouden gespaard kunnen worden en er toch gebouwd kan worden.

 • Binnen het huidige beleid kunnen bomen op privéterrein, zoals deze beuk, zonder bemoeienis van de gemeente worden gekapt. Hoe gaat het college op korte termijn het beleid zo aanpassen dat verstoring en verwoesting van natuur binnen de gemeente Oss niet meer kan gebeuren zoals we dat afgelopen zaterdag hebben meegemaakt?

 • Deelt het college de mening van GroenLinks dat bomen een belangrijke bijdrage leveren aan het behalen van de Osse doelstellingen voor klimaatbeleid en duurzaamheidsbeleid?

 • Deelt het college de mening van GroenLinks dat het daarom belangrijk is om te monitoren hoe het gaat met het Osse bomenbestand?

Hoe gaat het college op korte termijn het beleid zo aanpassen dat de gemeenteraad het totale Osse bomenbestand kan monitoren, en niet enkel het gemeentelijke bomenbestand?

 

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Kunstrally CrOss biedt podium aan jongeren

January 20, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • YouTube Social Icon