Nostalgische Kermis komt tot leven in Kerkstraat

August 12, 2018

Hoewel de krantenkoppen nu worden beheerst door alle commotie rondom de Osse Kermisfeesten bleef onderstaand verhaal bijna 4 decennia terug welhaast van elke vorm van publiciteit verstoken. Dit is het verhaal over de familie Vermeersch.

"De familie Vermeersch reisde al generaties lang met hun nostalgische kermis langs dorpen en steden.....tot dat het noodlot toesloeg.......op een mistige vrijdag morgen, het was de 13 de van augustus.

De karavaan bestaande uit 3 woonwagens en 5 pakwagens waren onderweg naar Oss en naderde omstreeks 05.00 uur de Maas nabij Megen. Ondanks de mist is vanaf de oever het silhouet van de grote Osse kerk al vaag zichtbaar.

De bonte stoet voertuigen maakte zich deze ochtend klaar om de overtocht over de Maas te voltooien, de veerman van dienst, Driek Smulders, ziet hoe het konvooi van kermiswagens zich op het kleine pontje hijst.

De mist is inmiddels aardig verdicht, van een vage toren in de verte is al lang geen sprake meer, de oever aan de overzijde is zelfs niet meer zichtbaar....

Veerman Smulders adviseert niet over te varen, het is Janus Vermeersch, de pater familias van de kermis familie, die de veerman in ruil voor wat gratis kermis vermaak later in de week toch zover krijgt om de trossen los te gooien. Tijd is geld en er moet immers nog worden opgebouwd in Oss.

Die ochtend, die bewuste mistige ochtend daar aan de oevers van de Maas, zou de familie Vermeersch nog vele jaren achtervolgen.

Wanneer eindelijk de veerstoep aan de overzijde, vanuit de dichte mist opdoemt, krijgt de ervaren veerman de schrik van zijn leven. Kijkend vanuit zijn stuurhut ziet Smulders enkel nog twee verschrikte paarden staan. De teugels gevierd de halsters gebroken, van de kermis familie en hun wagens geen spoor.

Ging vader Vermeersch letterlijk de mist in door het advies van de veerman in de wind te slaan? Weken verstreken maar niemand vernam nog iets van de verloren gewaande opvarenden en hun attracties. Veerman Smulders had zich ontfermt over het lot van de twee overgebleven paarden. In een klein weiland nabij zijn woning zorgde zijn vrouw Mien goed voor de levende have.

Het was Mien die op een dag, na het voeren van de paarden iets opmerkte naast haar zo geliefde poppenhuis in de goeikamer. Plotseling stond daar, als ware het uit de lucht gevallen, een complete kermis, in miniatuur wel te verstaan!

Driek herkent bij thuiskomst direct het kleurenschema van de attracties en roept "Dat zijn de attracties van Vermeersch!"

Jarenlang staat de kermis fier naast het poppenhuis van Mien, ze fantaseert met regelmaat hoe prachtig het zou moeten zijn geweest om te zwieren en zwaaien in de bonte machines. Toch bleef het enkel maar bij fantasie, want enige vorm van beweging was deze miniatuur kermis volkomen vreemd.

Wanneer Driek en Mien jaren later noodgedwongen hun intrek moeten nemen in het verzorgingshuis nabij de grote kerk in Oss staat onze voormalige veerman voor een uitdaging; hij mag voor de tweede keer proberen de kermis van Vermeersch, nu samen met het poppenhuis van Mien, veilig over te zetten.

Ditmaal weet hij de klus wel te klaren en de kermis krijgt een tijdelijke plek in de schaduw van de grote toren, juist ja, de toren die vanuit de mist op die bewuste vrijdag de 13de al in de verte opdoemde.

En als een wonder, in het centrum van Oss, de oorspronkelijke eindbestemming van de familie Vermeersch komt de al jaren slapende kermis soms plots tot leven.......

Iedereen die in is voor wat ouderwets kijkvermaak kan op wonderbaarlijke wijze zelf de kermis van Vermeersch weer tot leven wekken....Komt dat zien in de Osse kerkstraat, op nr 11 daar moet je zijn.......

Zie hieronder een voorproefje van de voor Oss "nieuwe" interactieve nostalgische kermis, lukt het jou straks ook om deze al jaren slapende kermis tot leven wekken? Kom het vanaf komende week zelf proberen! 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Kunstrally CrOss biedt podium aan jongeren

January 20, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon