Gemeente Oss verbiedt houden van extra geiten in bestaande stallen

September 5, 2018

Gisteravond sprak de gemeenteraad van Oss in een ingelaste, besloten vergadering over uitbreiding van geitenhouderijen. Eind vorig jaar had het college al besloten dat het voorlopig niet meer is toegestaan dat geitenbedrijven in bestaande stallen meer geiten gaan houden. Om dit besluit juridisch te versterken bleek het wenselijk om dit in een bestemmingsplan op te nemen. Daarvoor heeft de gemeenteraad nu een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen.

 

 Aanleiding voor het besluit van eind vorig jaar was het RIVM-onderzoek ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden – aanvullende studies (VGO2)’. Dit onderzoek toonde een verband aan tussen geitenhouderijen en de kans op longontstekingen binnen twee kilometer van een geitenstal. De RIVM doet nader onderzoek naar waar dit verhoogde risico vandaan komt en hoe dit risico verkleind kan worden.

 

Voor de provincie was dat toen aanleiding om voorlopig het bouwen of uitbreiden van stalgebouwen te verbieden. Maar het bleef nog wel mogelijk om, zonder bij te bouwen, meer dieren te houden in bestaande stallen. De Osse gemeenteraad besloot destijds om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat wil zeggen: totdat meer bekend is over de oorzaak, verbiedt de raad het houden van meer dieren in bestaande gebouwen.

 

Het voorbereidingsbesluit geldt voor een jaar. In die periode moet de gemeenteraad het bestemmingsplan hiervoor hebben vastgesteld. Door dit voorbereidingsbesluit vallen aanvragen automatisch onder het nieuw op te stellen bestemmingsplan.

 

Het college heeft gekozen voor het houden van een ingelaste, besloten vergadering. Op die manier kan de gemeente voorkomen dat er nog aanvragen binnenkomen tussen de aankondiging van de vergadering en het moment dat het voorbereidingsbesluit officieel geldt. Een besluit treedt in werking op het moment dat de gemeente het gepubliceerd heeft. Dat heeft de gemeente vandaag gedaan in Oss Actueel en in de Staatscourant.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Open dag fietscrossclub FCC Oss

September 12, 2019

1/2
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon