Hooghuis Heesch reist af naar Globaland

November 13, 2018

De tweede klassen van Hooghuis Heesch namen op maandag 12 en dinsdag 13 november deel aan het tweedaagse Globaland project van Cross Your Borders! Globaland is een spannend simulatiespel wat een prima bijdrage levert aan de burgerschapsvorming van jonge mensen. Bij Globaland besturen groepjes leerlingen een fictief land uit de armere delen van de wereld. Middels uitdagende spelopdrachten kregen de leerlingen belangrijke informatie en zijn zij zo op een speelse, intensieve manier veel meer te weten gekomen over concrete problematieken in armere landen op deze wereld. Daarbij is ook uitgebreid gesproken over wat Nederland, en dus zijzelf, daar nou aan kunnen doen.

 

Alle opdrachten gingen over mondiale problemen zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. In kleine groepjes leerlingen zijn zo ook probleemsituaties nagespeeld. Hierdoor komen deze situaties en het onrecht daarbij meer in de belevingswereld van leerlingen. Door dit soort opdrachten succesvol uit te voeren, verdiende de leerlingen globa’s (geld) wat zij vervolgens moesten verdelen over de bevolking en de belastingdienst met de verschillende ministeries. Door de uitstekende manier van werken binnen het project werd er snel inzichtelijk gemaakt wat er allemaal beter kon. Zo bleek het toch nog wel lastig om een land te besturen, ook al hadden leerlingen nog zo’n goede ideeën over wat ze wilden bereiken in het land. Vervolgens moesten ook de relaties tussen de landen goed onderhouden worden, en gingen de leerlingen met elkaar om de tafel om te vergaderen over gemaakte keuzes.

 

Het is een leuke en leerzame ervaring geweest voor de leerlingen. Met groot enthousiasme werd er meegedaan en gedacht door leerlingen. Het wereldbeeld is wat breder geworden, en het creatieve denken goed gestimuleerd. De realisatie dat het leven in Nederland eigenlijk buitengewoon goed is, was geen verrassing voor de meesten. Hier hebben we de mogelijkheid om dromen waar te maken, en dat zou eigenlijk overal wel zo moeten zijn aldus een aantal leerlingen. Hooghuis Heesch is zeer tevreden over het Globalandproject van Cross Your Borders, volgend jaar weer!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Oud-Ossenaren gezocht die zijn geëmigreerd

February 19, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten

February 24, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon