Osse Openbare verlichting 100% LED

May 30, 2019

Op dinsdag 28 mei verving wethouder Johan van der Schoot de laatste lamp: ook de Sint-Sebastianuskerk in Herpen wordt in het licht gezet door een LED-lamp.

 

Daarmee is alle openbare verlichting in de gemeente Oss nu omgebouwd naar LED-verlichting. Ook de verlichting van en bij openbare monumentale panden. Dat geeft een energiebesparing van 63,6% in 2018 ten opzichte van 2013*. Gemeente Oss voldoet nu al ruimschoots aan de doelstelling uit het Landelijk Energieakkoord Openbare Verlichting van 50% besparing in 2030.

 

Lagere gebruikskosten

Er zijn 22 kerken, 5 molens en 7 monumentale bouwwerken/kunstwerken aangelicht. Bijna overal ging het om vervangen van bestaande spots naar energiezuinige verlichting.

Wethouder Johan van der Schoot: ‘Hiermee laten we zien dat het ons als gemeente menens is met onze eigen energiebesparing. Niet alleen door LED-techniek toe te passen maar ook door slimmer om te gaan met het gebruik. Tegelijkertijd is dit een goede investering die we in 5 – 6 jaar terugverdienen door lagere verbruikskosten.’  

 

Lagere kosten en slimme verlichting

In Oss zijn er ruim 21.000 lichtmasten.  Oss investeerde in de periode 2015-2018, 1,6 miljoen euro extra in openbare verlichting. Dankzij de lagere kosten voor het energieverbruik, verdienen we dit terug. Daardoor ontstaat er financiële ruimte om over een langere termijn lichtmasten nog slimmer en energiezuiniger te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slimme verlichting die op vaste tijdstippen dimt of wanneer de situatie dat toe laat. Dit staat ook bekend als ‘licht op vraag’.

 

Er is hard gewerkt om het aandeel slimme verlichting te vergroten. Zo is de fietssnelweg F59 in het buitengebied van Oss voorzien van bewegingssensoren. De verlichting gaat branden wanneer een fietser nadert. Ook de Heesterseweg tussen Geffen en Oss en de Oijensweg zijn op deze manier verlicht.  In Oss is 37,53% van de openbare verlichting momenteel slim. In de toekomst kan door nieuwe technische ontwikkelingen van lampen en dimtechnieken het energieverbruik verder dalen.

 

* Bron: klimaatmonitor

www.duurzaamoss.nl

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Oud-Ossenaren gezocht die zijn geëmigreerd

February 19, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon