Urste deinsdag van oktober en het getal 11

September 13, 2019

Op de Urste Deinsdag van oktober, dit jaar exact op 1 oktober, vindt traditiegetrouw de aftrap plaats voor het nieuwe carnavalsseizoen. Tijdens deze ludieke 'vergadering van de Ossekoppen Akademie' in de Rabo Zaal van de Lievekamp draait het om traditie en toekomst in al zijn carnavaleske facetten.

 

De avond wordt geopend met het officieel uit hun carnavaleske ambt ontheffen van de 55e Stadsprins Gerard I en zijn Adjudant Frits. Hierna blikt de President van de SCVO in zijn tonrede terug op het 55e seizoen openbaar Carnaval in Oss, om vervolgens een voorzet te geven op het 56e.

 

Tijdens het volgende 'agendapunt' draagt de kandidaat-preferandus zijn onderwerp voor, hopende dat hij hierover zijn pruufschrift mag uitwerken, en dit mag verdedigen tijdens de Urste Deinsdag in 2020 om zo de 10e Prefesser te worden.

 

Het laatste deel van deze avond is gewijd aan de Oraosie van de 9e Preferandus, Karel Jan van Kesteren. Deze heeft het 55e seizoen gebruikt om zijn pruufschrift met de titel ‘11, 11, en nog eens 11; Carnaval en de betekenis van het getal elf’ uit te werken. Als zijn pruufschrift even veelomvattend is als zijn bijdrage aan het openbaar Oss Carnaval is dit een flinke pil geworden. Karel Jan was meerdere malen Jeugdprins, is mede-oprichter van het Groot Moelenbal en carnavalsvereniging Den Olijke Kousenband, leverde zijn bijdrage aan de eerste Neije Kiel, was winnaar van de wisselbeker van het MCLF, en is sinds 2012 voorzitter van de Hofraad. Daarnaast is hij drager van de Gouden Ossekop. Als doorgewinterde carnavalsvierder weet hij dus ‘verrekus veul’ van het getal elf, en ook zonder de quasi-kritische vragen van de andere Prefessers zal hij er ‘verrekus lang’ over kunnen praten. Met als bekroning zijn installatie als 9e Prefesser van de Ossekoppen Akademie.

 

En naar goed carnavalsgebruik wordt aansluitend in het theatercafé hierop het glas geheven.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Maashorst Trailrun krijgt vervolg op zondag 5 april 2020

December 19, 2019

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon