Bodem- en natuurherstel in De Maashorst met effect voor komende 30 jaar

November 25, 2019

In de week van 25 november gaat een helikopter, bij de juiste weersomstandigheden, steenmeel verspreiden over enkele bospercelen van de gemeente Landerd en Uden. Tijdens de werkzaamheden zijn de stukken bos voor anderhalve  dag afgesloten.

 

Steenmeel is één van de herstelmaatregelen die wordt genomen om de gevolgen van de stikstofcrisis tegen te gaan. De uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak heeft ook in De Maashorst tot grootschalige bodemverzuring geleid. Door verzuring spoelen voedingsstoffen en mineralen uit de bodem, terwijl er een overmaat aan stikstof achterblijft. Dit heeft ernstige gevolgen voor planten en dieren.

 

Het POP3-project ‘De Maashorst en omgeving’ is een van de maatregelen, die is gericht op herstel van de biodiversiteit en verhoogde weerbaarheid van bos en natuur tegen stikstofdepositie en klimaatverandering en financiert deze maatregelen ook. De opdrachtgevers voor de verschillende maatregelen zijn de vier Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer. Bosgroep Zuid Nederland organiseert en begeleidt de maatregelen.

               

Waarom zijn herstelmaatregelen noodzakelijk?

Ook in De Maashorst zijn met name de zandbodems door verzuring en vermesting belangrijke nutriënten zoals calcium, kalium en sporenelementen kwijtgeraakt. Deze bodems zijn sterk verarmd en uitgeloogd en het bodemleven gaat achteruit. Omdat een beperkt aantal plantensoorten juist profiteert van de overmaat aan stikstof, en daarmee andere soorten verdringt, neemt de variatie aan plantensoorten in de natuur af. Dit is onder meer te zien aan de vergrassing van heide. Waar heideplanten en andere bloemrijke planten steeds meer in het gedrang komen, lopen ook de aantallen en de variatie aan vlinders en insecten terug. Ook neemt door uitspoeling van nutriënten de voedingswaarde af van planten. Typische gevolgen hiervan zijn onder meer dat rupsen geen vlinders meer worden en dat vogels eieren leggen met te dunne eierschalen.

 

Wat is steenmeel en waarom wordt het verspreid met een helikopter?

Steenmeel is gemaakt van gemalen steen. Het materiaal is rijk aan voedingsstoffen en deze worden geleidelijk afgegeven aan de bodem. Daar profiteren de planten én dieren van en het zorgt ervoor dat de biodiversiteit zich kan herstellen. Eerdere experimenten hebben uitgewezen dat de verspreiding van steenmeel met een helikopter het minst schadelijk is voor bos en bodem én het meest kosteneffectief is. Er wordt 10.000 kilogram steenmeel per hectare verspreid, wat er aanvankelijk uitziet als een dun waasje metselzand op de grond. Met de regen spoelt het materiaal al snel de grond in waar het zijn nuttige werking tot wel 30 jaar voortzet.  

 

Voor de laatste informatie zoals kaarten van het werkgebied, data van de werkzaamheden, omleidingsroutes en spottersplekken, kijk op www.allemaalmaashorst.nl. Die informatie is het meest actueel.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Buurtsport in de wijk weer van start

May 12, 2020

1/2
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon