Symposium cultuursensitieve zorg

February 20, 2020

De huidige eerste generatie migranten met een moslimachtergrond heeft nu een leeftijd bereikt waarvan een groot gedeelte zorg nodig heeft. De zorgverwachting van deze migranten is gebaseerd op de zorg die zij zelf en familieleden aan hun eigen ouders hebben gegeven. Ze verwachten dezelfde zorg van hun kinderen en kleinkinderen te krijgen.

 

De zorgpraktijk is echter anders. Kinderen en kleinkinderen hebben het druk, (schoon)dochters hebben vaak ook nog een baan naast hun eigen gezin, en de woonruimte is onvoldoende om de (schoon)ouders in huis te nemen.

Daarnaast spelen er veel problemen om zich te kunnen redden in de Nederlandse maatschappij. Denk aan taalproblemen, analfabetisme en cultuurverschillen.

 

Bij zorgvragen spelen ook nog eens de tijdsdruk bij de huisarts mee, het slecht kunnen aangeven waar de klachten liggen en de privacy bij gebruikmaking van een tolk. Dit zorgt ervoor dat een grote groep migranten ouderen niet de zorg krijgt waar ze recht op heeft.

 

Symposium

Het Adviesraad Sociaal Domein Oss komt met een symposium over dit onderwerp. Tijdens dit symposium gaan zij kijken waar deze migranten tegenaan lopen. Met name bij die ouderen die zorgafhankelijk zijn. Dit kan zijn hulp bij basis behoeften of omdat ze afhankelijk zijn en volledig verzorgd moeten worden.

 

Doel

Met de uitkomst van dit symposium hopen ze de gemeente Oss goed te kunnen adviseren. Daarom bent u ook van harte welkom om met hen mee te denken tijdens dit symposium.

 

 

Doelgroep

Zorgprofessionals, mantelzorgers, raadsleden, gemeenteambtenaren, zorginstellingen, zelforganisaties, ervaringsdeskundigen, migranten ouderen en geïnteresseerden.

 

Dagvoorzitter

Dagvoorzitter is Ibrahim Yerden, verbonden als cultureel antropoloog/onderzoeker hoogleraar aan de universiteit van Amsterdam.

Hij is gespecialiseerd in het onderzoek naar migranten ouderen. En is een voorvechter voor de bewustwording en belangenbehartiging voor ouderen in het algemeen en etnische ouderen in het bijzonder.

 

Programma

Vanaf 9:30 uur is de zaal geopend en is er een inloop met koffie en thee. Om 10 uur wordt het symposium geopend door de dagvoorzitter met uiteenzetting over de problematiek waar ouderen met een migrantenachtergrond tegen aan lopen.

 

Tijdens dit twee uur durende programma wordt de (plaatselijke) problematiek geschetst. Ze bekijken de knelpunten bij de gemeente, overheid en hulporganisaties.

 

In het laatste gedeelte van het programma ga je in groepen brainstormen. Er wordt afgesloten met de resultaten uit de brainstormsessies. De resultaten hopen ze te kunnen verwerken in een advies aan het college van de gemeente Oss.

 

Datum: 25 maart 2020

Tijd: 10:00 - 12:00 uur

Inloop: vanaf 9:30 uur

Locatie: Gemeentehuis Oss, Anton Jurgenszaal

Toegang is gratis

 

Wie is de Adviesraad

Adviesraad sociaal domein Oss adviseert het college van de gemeente Oss op het gebied van beleid in het sociale domein. Tot het sociale domein behoren meedoen met de maatschappij (btb), werk, inkomen, armoede, schulden (wias), jeugd en gezondheid (wmo).

 

Deze informatie vindt u ook op: www.adviesraadsociaaldomein-oss.nl onder het kopje Laatste nieuws.

 

Foto: Sabine van Erp via Pixabay 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zelfstandig ondernemers kunnen digitaal bijstand aanvragen

March 27, 2020

1/4
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon