Tentoonstelling Bagger! in Museum Jan Cunen wegens succes verlengd

January 22, 2019

De huidige tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis, waarin de archeologische vindplaats Kessel in de gemeente Oss centraal staat, wordt wegens groot succes verlengd tot en met zondag 17 maart 2019. De bijzonder vormgegeven expositie met zeldzame archeologische vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd blijkt een must-see voor kinderen, inwoners van Oss en van ver daarbuiten én voor de archeologische fijnproever.


De tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis neemt je mee naar de unieke archeologische vindplaats Kessel nabij de Lithse Ham, in de Gemeente Oss. Hier werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gestart met baggerwerkzaamheden. Sindsdien is het een paradijs voor lokale bagger-archeologen en spreekt de plek tot onze verbeelding. Kessel is, samen met
Moordhuizen aan de andere kant van de Maas, de grootste archeologische vindplaats van Nederland.


Bij Kessel stond de grootste Romeinse tempel van Noord-Europa (waarvan resten nu bij de entree van Museum Jan Cunen te zien zijn). Kessel was een cultusplaats en handelscentrum in de late ijzertijd. De geheimzinnige stad Vada lag er. In Bagger! speuren we ook naar sporen van Julius Caesar, want tegenwoordig wordt aan de hand van archeologische vondsten zelfs het verslag van de veldtocht van de beroemdste Romein ooit gekoppeld aan de locatie Kessel.


Zoeken, vinden, bewaren
In Kessel zijn unieke en zeldzame objecten boven water gekomen, waarvan wereldwijd geen of nauwelijks andere exemplaren bestaan. Een aantal van deze topstukken – uit museale collecties en particuliere verzamelingen zoals van Leo Stolzenbach en Anton Verhagen – is nu voor het eerst tentoongesteld. Ze geven een verrassend inzicht in onze geschiedenis, waarbij dat grindgat op de plek waar de Maas de Waal bijna raakt het begin lijkt te vormen van de historie van Nederland in het algemeen en van Brabant in het bijzonder. Het verhaal van Kessel is niet alleen een geschiedenis van nationaal maar ook van internationaal belang.


Bagger!-weekend 16 en 17 februari
Bijzondere kinderworkshops, interessante lezingen en spannende rondleidingen: op zaterdag 16 en zondag 17 februari vinden er in het kader van Bagger! diverse activiteiten voor jong en oud plaats in Museum Jan Cunen. 


Tijdens de opbouw van de tentoonstellingen Naakt of bloot? is Bagger! helaas niet toegankelijk. U bent weer welkom vanaf zondag 3 februari 2019.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Open dag fietscrossclub FCC Oss

September 12, 2019

1/2
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon