Thema-avond ‘Op weg naar een veilig sportklimaat voor iedereen’ zeer geslaagd

September 28, 2018

Afgelopen donderdagavond heeft de thema avond ‘Op weg naar een veilig sportklimaat voor iedereen’ plaatsgevonden. Het doel van de bijeenkomst, die door het Sport Expertise Centrum werd georganiseerd op de accommodatie van korfbalvereniging KV DOT, was dat sportverenigingen in de gemeente Oss geïnformeerd werden over de richtlijnen en protocollen omtrent grensoverschrijdend gedrag in de sport. Ruim 30 deelnemers waren aanwezig toen wethouder Kees van Geffen de opening verzorgde. Na de opening leverden NOC*NSF, GGD en Regenboogstad Oss ook een belangrijke bijdrage aan het urgentiebesef rondom dit thema.

 

Uit cijfers van NOC*NSF is gebleken dat veilig sporten niet zo vanzelfsprekend is als dat het soms lijkt. Het blijkt dat 1 op de 8 sporters in het leven weleens te maken heeft gekregen met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. ‘Het thema van deze avond is helaas actueel en het is goed dat we hier dan ook samen over nadenken’, aldus Ruud Aspers, die namens MHC Oss aanwezig was. Herman Renes van NOC*NSF is docent scholing vertrouwenspersonen en tevens werkzaam bij de politie. Hij gaf een lezing over hoe verenigingen hun beleid kunnen inrichtten om de weg van herkenning van een potentieel strafbaar feit naar de mogelijke gevolgen voor de mensen in kwestie helder te krijgen. Er werd stilgestaan bij de aanpak van mogelijke daders en bij het begeleiden van slachtoffers.

 

Astrid van de Griendt van de GGD Hart voor Brabant heeft na de pauze onder andere met behulp van het vlaggensysteem de deelnemers geprikkeld. Het vlaggensysteem, waarmee grensoverschrijdend gedrag dusdanig sneller herkend kan worden, was erg interactief en creëerde volop discussie onder de sportbestuurders. Als laatste spreker kon Ivo van Harmelen namens de Regenboogstad Oss verenigingen informeren over de impact die de huidige sportcultuur kan hebben op de LHBTQ-gemeenschap. Met een passievol betoog overtuigde hij en wist hij een aantal verenigingen al te stimuleren om actief de LHBTQ-gemeenschap te steunen.

 

De gemeente Oss ziet graag in de toekomst dat verenigingen het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag in hun beleid en statuten opnemen. Als onderdeel van een sterke en vitale club hopen zij dat verenigingen elkaar ondersteunen om het op de agenda te zetten. Na de thema-avond wisten KV DOT en BC Level al het goede voorbeeld te geven en hebben zij de eerste stap gezet in een samenwerking omtrent omgang met grensoverschrijdend gedrag.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Oud-Ossenaren gezocht die zijn geëmigreerd

February 19, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon