Vervalsingen in de Berchplaets

November 1, 2018

Het zal je maar gebeuren: je bent verzamelaar, je denkt op e-Bay de vondst van je leven gedaan te hebben - Hét pronkstuk van je collectie. Je koopt ’t voor 4000 euro, je betaalt 1000 euro aan… en bij ontvangst blijkt het een neppert! Maar hij is zó goed nagemaakt dat alleen door toeval ontdekt wordt dat het fake is, en naar je centen kun je fluiten. Criminelen hebben het vervalsen van fossielen en mineralen ontdekt als een lucratieve business met een lage pakkans.

 

Op de jaarlijkse mineralen- en fossielenbeurs die de Stichting Geo-Oss op Zondag 11 November aanstaande organiseert is het betreffende stuk te zien: een prachtige ‘toermalijn’ die bij nadere beschouwing een nagenoeg perfecte kopie van polyester blijkt te zijn. Naast de beurs wordt er ook een expositie ingericht met als thema ‘Fossielen & Mineralen, echt of namaak?’. Hierbij worden prachtige voorbeelden getoond van authentieke fossielen en mineralen uit de collecties van onze leden, maar daarbij zullen er ook veel voorbeelden te zien zijn van de namaakfossielen en -mineralen die te koop worden aangeboden.

 

GeoSfeer - de mineralen- en fossielenbeurs van Geo-Oss - wordt dit jaar voor de 41e keer gehouden. Met 800-900 bezoekers en zo'n 30 standhouders is het een van de grootste Geobeurzen van Nederland. Geo-Oss richt zich met haar beurs niet alleen op liefhebbers & verzamelaars, maar ook op gezinnen en jeugd. 'Enthousiasme' is het sleutelwoord en GeoSfeer wordt vaak genoemd als een van de levendigste en gezelligste mineralenbeurzen van Nederland.

 

Er zijn weer diverse attracties voor de jeugd: een geodenkraker, zelf goud pannen, 70-miljoen jaar oude fossielen uit de mergel peuteren, en een boeiende en leerzame GeoQuiz met voor iedereen een authentieke geologische prijs.

 

Elk uur is er een verloting van prijzen die door de standhouders ter beschikking gesteld zijn. Vanwege het thema worden de bezoekers uitgenodigd zelf stukken meenemen ter beoordeling: deskundigen zullen proberen vast te stellen of het écht of namaak betreft.

 

Kortom: GeoSfeer is geen gewone mineralenbeurs. Door de vele attracties is het een evenement: een dagje uit voor iedereen die geïnteresseerd is in stenen. En… wie is dat nou niet?

 

GeoSfeer 2018, zondag 11 november 2018 van 10:00-17.00 uur in ‘De Berchplaets', Sportstraat 3 te Berghem. Entree: € 1,00 tot 14 jaar, daarboven € 3,50. Voor inlichtingen: 0619093992.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Oud-Ossenaren gezocht die zijn geëmigreerd

February 19, 2020

1/3
Please reload

Recente berichten

February 24, 2020

Please reload

Archief
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 412MEDIA

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • YouTube Social  Icon